ABD, TikTok’u satın almak için adım attı
Eski ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, TikTok’u Satın Almak İçin Bir Yatırımcı Grubu Kuracak
Eski ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ülkede ulusal güvenlikle ilgili sorun oluşturduğu iddiasıyla yasaklanma tehdidiyle karşı karşıya olan TikTok’u satın almak için bir yatırımcı grubu kuracağını bildirdi.
Mnuchin, CNBC televizyonuna verdiği röportajda, Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası’nın geçmesi ve TikTok’un satılması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
Mnuchin, bu anlaşmada diğer yatırımcıların kim olacağını belirtmezken, Google ve Meta gibi ABD’li teknoloji devlerinin, antitröst sorunları oluşturabileceği için satın alma grubuna dahil olmayacağını dile getirdi.
Uygulamayı kullanıcıların sevdiğini ve kapatılmaması gerektiğini savunan Mnuchin, “Uygulamanın ABD’de yeniden oluşturulması gerekiyor. Bizim teknolojimiz olması gerekiyor. Çinlilerin kontrolünde olmamalı. Umarım Çin’in teknoloji transferi olmadan satılmasına izin vereceği bir çözüm bulabiliriz.” diye konuştu.
ABD Temsilciler Meclisi, Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası’nı büyük çoğunlukla kabul ederek ABD Senatosu’na göndermişti. ABD Başkanı Joe Biden, Senato’nun onaylaması halinde yasayı imzalayarak yürürlüğe sokacağını bildirmişti.
Cumhuriyetçiler ve Demokratların ortak oylarıyla kabul edilen tasarıya destek verenler, Pekin merkezli ByteDance firmasının TikTok aracılığıyla elde ettiği Amerikan vatandaşlarına ait bilgilerin Çin yönetimine iletildiğini savunuyor.
Çin, ABD Temsilciler Meclisi’nin, Çinli ByteDance şirketinin sahibi olduğu sosyal medya uygulaması TikTok’un ülkede yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul etmesine tepki gösterdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, tasarının adil rekabet ve uluslararası ticaret kurallarının karşısında yer aldığını söyledi. Ulusal güvenlik gerekçesi ile başka ülkelerin rekabetçi şirketlerini aşağı çekmek için kullanıldığında eşitlik ve adaletten söz edilemeyeceğini ifade eden Sözcü Vang, “Başkalarının elindeki iyi şeyleri kapmak için her yöntemi deneyen bu tutum, düpedüz soyguncu mantığıdır.” dedi.
Vang, TikTok’un Çin’in Ulusal Güvenlik Yasası uyarınca Çin hükümetinin talebi halinde veri paylaşma zorunluluğu bulunduğu, ABD’li kanun koyucuların bundan endişe duyduğu tezine de, “Çin hükümeti veri mahremiyeti ve güvenliğine büyük önem vermektedir. Bireylerden ve işletmelerden, ülkelerin ulusal yasalarına aykırı olarak Çin hükümeti için veri toplamasını veya sağlamasını hiçbir zaman istemedik ve istemeyeceğiz.” ifadesiyle karşılık verdi.