“70 Yılın Ardından Gelen Muhteşem Olay: Yakında Gözle Görülebilir Olacak!”
Büyüklüğü Everest Dağı’nı Aşan Kuyrukluyıldızın Dünya’ya Geliyor!
Görkemli Everest Dağı’nı bile aşan bir kuyrukluyıldızın, yakın gelecekte çıplak gözle Dünya’dan görülebileceği heyecan verici bir şekilde duyuruldu. Gök bilimciler, 12P/Pons-Brooks adındaki bu kuyrukluyıldızın, tam 70 yıl aradan sonra İç Güneş Sistemi’ne bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirttiler. Astronomi dünyasında 71 yılda bir Güneş etrafında dönüş yapan bu tarz kuyrukluyıldızlara “Halley tipi” adı verilmektedir. Bu da demek oluyor ki, söz konusu bu cisimlerin bir insan ömrü boyunca en az bir veya iki kez görülebileceği anlamına geliyor.
Verilere göre, 12P/Pons-Brooks’un 21 Nisan’da Güneş’e en yakın noktadan geçeceği biliniyor. Uzmanlar ise 12P/Pons-Brooks’un 2 Haziran’da Dünya’ya en yakın noktaya geleceğini öngörüyorlar.
The Guardian’ın haberine göre bazı uzmanlar, 12P/Pons-Brooks’un ilk defa 14. yüzyılda görülmüş olabileceğini düşünüyorlar. Ancak kuyrukluyıldızın adı aslen, Fransız gökbilimci Jean-Louis Pons tarafından 1812’de keşfedilmiş olup, daha sonrasında ABD’li gökbilimci William Robert Brooks tarafından 1883 yılında tekrar gözlemlenmiştir. 12P/Pons-Brooks’un yaklaşık 30 kilometre çapında bir çekirdeğe sahip olduğu ve kriyovolkanik nesneler arasında yer aldığı tahmin ediliyor. Bu tarz kuyrukluyıldızlar, ısındıklarında etrafa toz, gaz ve buz saçıyorlar.
Gök bilimciler, bu kuyrukluyıldızın gece gökyüzünde yeşil renkte görülebildiğini belirtiyorlar; ancak ilerleyen günlerde çok daha parlak hale gelmesinin beklendiğini aktarıyorlar. Astrofizikçi Paul Strøm, 12P/Pons-Brooks’un seyahati sırasında parlak yıldızların yanından geçtiğini ve bazı tarihlerde daha kolay görülebileceğine işaret ediyor. Ancak, Kraliyet Astronomi Topluluğu müdür yardımcısı Robert Massey, kuyrukluyıldızın parlak olsa dahi çıplak gözle görmenin zor olabileceğini belirterek teleskop kullanımını tavsiye ediyor.