İstiklal Marşı’nın Oluşumu: Milli Şairin Destansı Yolculuğu
İSTİKLAL MARŞI’NIN YAZILIŞ ÖYKÜSÜ
Memleketin dört bir yanı işgal altındaydı. Bağımsızlığa ant içmiş Türk Milleti kanının son damlasına kadar savaşıyor; işgal ordularını, bir bir geldikleri gibi geri gönderiyordu. Türk Milleti, İstiklal yolunda kararlılıkla ilerliyordu. Her cephede, zafer üstüne zafer kazanılıyordu. Ancak; Türk İstiklal Savaşı’nda rehavete yer yoktu. Kurtuluş yolunda, sadece askeri destek yeterli değil, güçlü bir inanca ve motivasyona da ihtiyaç vardı. Halkın ve askerin moralini diri tutmak için bir Milli Marş şarttı.
Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla, Milli Marş yazılması için yarışma düzenlendi. Kabul edilen eser için 500 lira mükafat verilecekti. Tam 724 şiir yarışmaya sunuldu ama hiçbiri yaşanan o ruhu mısralara dökememişti. Akıllara Mehmet Akif Ersoy geldi. Yarışmaya katılmamıştı. Sebebiyse para ödülüydü.
Mehmet Akif Ersoy ödülün bağışlanması şartıyla yarışmaya katılmaya ikna edildi ve Ankara’da kaldığı Tacettin Dergahı’nda mum ışığı altında, Her kelimesi için binlerce canın feda olduğu, İstiklal Marşını yazmaya başladı. Kurtuluş Savaşının zaferle biteceğine inancı tamdı; cepheden gelen acı haberlere karşı, haykırdı;
KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK;
SÖNMEDEN YURDUMUN ÜSTÜNDE TÜTEN EN SON OCAK.
O BENİM MİLLETİMİN YILDIZIDIR, PARLAYACAK;
O BENİMDİR, O BENİM MİLLETİMİNDİR ANCAK.
ÇATMA, KURBAN OLAYIM ÇEHRENİ EY NAZLI HİLÂL!
KAHRAMAN IRKIMA BİR GÜL, NE BU ŞİDDET BU CELÂL?
SANA OLMAZ DÖKÜLEN KANLARIMIZ SONRA HELÂL,
HAKKIDIR, HAKKA TAPAN, MİLLETİMİN İSTİKLÂL.
Mehmet Akif Ersoy odasına kapanmış, saatlerce çalışıyordu. Yine uykusuz gecelerinden biriydi. Eline kalem aldı, fakat bu kez kağıt bulamamıştı. Sabah odasına girdiklerinde duvarda şöyle yazıyordu: Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım!
Tarih 12 Mart 1921. Büyük Millet Meclisinde, finale kalan 7 şiir vardı. Mehmet Akif Ersoyun, Kahraman ordumuza adlı 42 mısralık şiiri, alkışlar arasında okundu ve İstiklal Marşı olarak kabul edildi.
GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA İSTİKLÂL MARŞININ ÖNEMİNİ ŞU SÖZLERLE AÇIKLADI
Bu Marş, bizim inkılabımızın ruhunu anlatır. İstiklâl Marşında davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. En beğendiğim yeri şu mısralardır:
‘Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır Hakk’a tapan Milletimin İstiklâl. Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır. Bu demektir ki efendiler, Türk’ün hürriyetine dokunulamaz!
İstiklal Marşı’mızın kabulünün 103. Yıl dönümünde tüm şehitlerimizi ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoyu saygıyla anıyoruz.
Son dakika haberi: Şehit Aileleri ile İftar Programı! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar