SAĞLIK

Profesörden dikkat çeken uyarı: Oruç tutan ve diyabetli kişiler için üç farklı grup belirlendi!

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, Ramazan Ayında Oruç ve Diyabet Üzerine Önerilerde Bulundu

Diyabetin genel olarak kan şekerinin yüksek olduğu bir hastalık olarak bilindiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, gerçek hayatta kan şekerinin aşırı yükselebileceği gibi tehlikeli şekilde düşebileceğine de dikkat çekti. Diyabetin, kan şekerinin dengesizleştiği bir hastalık olduğunu vurgulayan Atmaca’ya göre, diyabetik bireylerde pankreasın yetersiz insülin salgılaması nedeniyle kan şekerinin dengelenememesi gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Prof. Dr. Atmaca, Ramazan orucunun mevsime ve coğrafi konuma bağlı olarak değişen sürelerde uygulanan bir ibadet olduğunu ifade ederek, hangi diyabet hastalarının oruç tutabileceğinin hastalığın tipine, seyrine ve eşlik eden diğer sağlık problemlerine bağlı olduğunu belirtti. Bu yüzden her hasta için özel bir değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı.

Oruç ve diyabet arasındaki ilişkinin üç grupta incelenebileceğini belirten Prof. Dr. Atmaca, bunları şu şekilde sıraladı:

  1. Oruç tutmaması gereken hastalar: Tip 1 diyabeti olanlar, kan şekeri kontrolü dışında seyreden tip 2 diyabet hastaları, hipoglisemi yaşayanlar, yoğun insülin kullananlar, gebe diyabetikler ve böbrek yetmezliği olan hastalar.
  2. Belirli önlemler alarak oruç tutabilecek hastalar: Diyabet hapları ya da insülin kullanan ve kan şekeri kontrolünde olan tip 2 diyabetliler.
  3. Oruç tutabilecek hastalar: Sadece diyet ya da belirli diyabet ilaçları ile kan şekerini kontrol altında tutabilen hastalar.

Oruç tutabilecek diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenleri sıralayan Atmaca, özellikle ani kan şekeri düşüşleri veya yükselmeleri durumunda hekimlerine başvurulması gerektiğini vurguladı. Sahura kalkma, yeterli sıvı alımı, beslenme içeriği ve miktarına dikkat etme önemli noktalardan birkaçı olarak öne çıktı. Aynı zamanda tatlı ve hamur işi gıdalardan uzak durulması, kilo sorunu olan hastalar için kilo kaybına yardımcı olabileceğini belirtti.

Son olarak, uygun hastalar için Ramazan ayının sağlık açısından bir fırsat ve kazanç olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Atmaca’nın önerileri dikkate alınarak diyabet hastalarının Ramazan ayında oruç tutmaları gerekliliği vurgulandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu