Ramazan ayında sağlıklı beslenme rehberi: Hangi gıdaları tercih etmeli, hangilerinden uzak durmalı?
Kocaeli Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeninden Ramazan Beslenme Önerileri
Kocaeli Şehir Hastanesinde görev yapan uzman diyetisyen Sevil Kardeş, On bir ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmaya başlayan vatandaşlar için önemli beslenme önerilerinde bulundu.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin, vücut ihtiyaçlarımıza uygun beslenerek hem sağlığımızı koruma hem de gıda israfını önleme açısından önemli olduğunu vurgulayan Kardeş, oruç tutarken uygulanabilecek pratik beslenme stratejileri sundu.
DİKKAT ETMEK GEREKİR: Sevil Kardeş, sağlıklı beslenmenin her zaman olduğu gibi ramazan ayında da önemini vurgulayarak, porsiyon kontrolünü sağlamanın ve gıda israfını önlemenin önemine işaret etti.
Ramazan ayında öğünleri genel olarak sahur, iftar ve iftardan 1-2 saat sonra bir ara öğün şeklinde düzenlemenin daha dengeli beslenmeyi sağlayacağını belirtti.
KARBONHİDRAT ALIMINDAN KAÇINMALIYIZ: Kardeş, hızlı yendiğinde porsiyon kontrolünü sağlamanın zorlaşacağına dikkat çekerek, iftar öğününde az yağlı et, zeytinyağlı sebze yemeği ve salata ağırlıklı beslenmeyi önerdi.
‘ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURMALIYIZ: Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulması gerektiğini belirten Kardeş, karbonhidrat alımını azaltarak bulgur, kuru baklagiller, tam buğday ekmeği gibi besinlere yönelmenin faydalı olduğunu dile getirdi.
Kardeş, ramazan ayında su tüketimine de özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, günlük ortalama 1,5-2 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak: Ramazanda kilo almamak ve sindirime yardımcı olmak adına iftardan 1-2 saat sonra kısa yürüyüşler yapmanın faydalı olacağını söyledi.