Dışişleri Bakanlığı’nda görevli kadın büyükelçilerle panel gerçekleştirildi.
Büyükelçiler, akademisyenler ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ‘Diplomaside Kadınların Etkisi’ konulu panelde bir araya geldi
Moderatör Dicle Canova’nın yönettiği panele Türkiye’nin ilk kadın Diplomatı Adile Ayda anıldı. Ardından konuşmaları Büyükelçiler yaptı:
- Ayşe Hilal Sayan Kotak: Türkiye’nin Eski Kuveyt Büyükelçisi ve şu an Dışişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü, ‘Ortadoğu ülkesinde kadın diplomatlığı’ hakkında konuştu. Kotak, ”Ben Kuveyt’e atanan ilk kadın büyükelçisiyim. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olmak Kuveyt’te çok önemli bir pozisyon. Pozitif karşılandığımı düşünüyorum. Erkek gibi davranmak zorunda kaldığımı hissetmedim. Kadınsı davranmamaya çalıştım.” dedi.
- Armağan İnci Ersoy: Türkiye’nin eski Paraguay Büyükelçisi, Türk Dışişlerinde eşit yarış olduğuna dikkat çekti. Ersoy, ”Yüzde 28e yakın kadın büyükelçi rakamı var. Dünya ortalaması yüzde 20 oranında. Diplomasiyi kadına açmak bakımından, pek çok ülkeden daha ilerideyiz.” ifadelerini kullandı.
Şebnem Köşer Akçapar: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden panelde söz alarak Dışişleri Bakanlığındaki kadınlara dair verileri paylaştı. Akçapar, ”Cinsiyetler arası eşitsizliğin en az olduğu kamu kurumlarından birindeyiz. Kadınlar her şeyi başarırlar. Yeter ki onlara eşit fırsat verilsin.” şeklinde konuştu.
Seda Demiralp: Işık Üniversitesinden katılan Demiralp, bir kadın hata yaptığında, bir erkeğin hata yapmasına kıyasla daha sert eleştirildiğini vurguladı.
Feyda Sayan Cengiz: Manisa Celal Bayar Üniversitesinden Cengiz, kadınlar arası tecrübe paylaşımının ve dayanışmanın önemine dikkat çekti. Kadınlar arasında destek ve dayanışma paylaşımının büyük önem taşıdığını belirtti.
Kadınların 8 Mart hakkındaki görüşlerine dair detaylı bilgiler paylaşılmadı.