Kuran-ı Kerim’de İnfakla İlgili Ayetler ve Anlamları – Toplamda Kaç Ayet Var?
İnfak, İslamiyet’te Farz İbadetler Arasında Yer Alır
Farz ibadetler arasında bulunan İnfak, bakmakla yükümlü olunanların nafakasının eksik edilmemesini emretmektedir. İslamiyette farz ibadet sayılan infak sözcüğü zekatı ifade etmektedir. İnfak ibadetini yerine getirenlerin toplumsal bilinci gelişir, sorumluluk duygusu yükselir. Allah’ın verdiği rızıktan ihtiyacı olanlara vermek infak etmek olarak tabir edilmektedir.
İnfak İle İlgili Ayetler ve Mealleri Nelerdir?
İnfak, Arapça bir kelimedir ve anlamı bakmakla yükümlü olunanlara geçimlik (nafaka) vermek demektir. Allah katında farz ibadet sayılan infak, hukukta bakmakla yükümlü olunana nafaka vermek demektir. İnfak ile ilgili pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır. İnfak vazifesini yerine getirenlerin işlerinde ve aile hayatında huzuru artar. Gönlüne ve ruhuna ferahlık gelir.
Kuran-ı Kerimde İnfak Hakkındaki Tüm Ayetler
Arapça bir kelime olan İnfak, nafaka, geçimini sağlayacak yardım demektir. Farz ibadet olan infak zekat ibadetini ifade etmektedir. Allah rızası kazanmak için sahip olduklarından ihtiyacı olanlara verenler huzura kavuşmaktadır.
- Sana neyi infak edeceğini soranlara deki; Hayır olarak infak edilecek şeyler, anne-baba, yakınlar, yoksul ve yetimlerle yolda kalmışların hakkıdır. Yaptığınız bütün hayırlarınızı Allah bilir. (Bakara suresi 195. Ayet)
- Zulmedenin yardımcısı yoktur. Siz her neyi infak eder nafaka olarak verirseniz veya adarsanız Allah hepsini bilir. (Bakara suresi 270. Ayet)
- Şüphesiz Allah her şeyi bilir. Siz sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar huzura ermezsiniz. (Al-i İmran suresi 92. Ayet)
- Allah ve ahirete inanarak, Allah’ın verdiği rızıktan infak etselerdi aleyhlerine olmayacaktı. Allah her şeyi bilendir. (Nisa suresi 39. Ayet)
- Ey iman edenler! Hiç bir alışveriş, hiçbir dostluğun ve şefaatin olmayacağı günden önce size verdiklerimizden infak edin. Zulmedenler kâfirlerdir. (Bakara suresi 254. Ayet)
- Darlıkta da bollukta da infak edenler, öfkesini yenenlerle insanlardaki hakkından bağışlayarak vazgeçenleri Allah sever. Allah iyilik yapanları sever. (Al-i İmran suresi 134. Ayet)
- Gücünüz yettiği kadar Allah’tan korkun, sakının, itaat ederek dinleyin. Kendi nefsinize hayır olması için infakta bulunun. Nefsinin bencilliğinden kurtulanlar kurtuluşa ereceklerdir. (Tegabün suresi, 16. Ayet)
Infak, sözde değil, fiilde değerlidir. Allah rızası için infak etmek, hayatı anlamlandırır ve toplumda dayanışmayı güçlendirir.