Prof. Dr. Özlü: “Öksürük, vücudun verdiği bir uyarı sinyalidir!” dedi.
ÖKSÜRÜK ALARMDIR
Uzayan öksürük konusunun önemli olduğunu işaret eden Özlü, Yani bir öksürük genelde solunum enfeksiyonları sırasında görülen öksürükler 3-4 hafta içinde iyileşmesi, geçmesi lazım. Ama eğer bir öksürük, hani 3 haftadan fazla sürüyorsa, özellikle 8 haftadan daha uzun sürüyorsa bu önemlidir. Bunu hani öksürüktür, geçer, gider dememek lazım. Mutlaka araştırmak gerekiyor, sebebini bulmak gerekiyor. Öksürük aslında bir alarmdır. Yani vücudumuzda bir şeylerin doğru olmadığını, yanlış gittiğini bir yerlerde bir sorun olduğunu bize duyurur. Bu alarmı ciddiye almak lazım. Alarmı kapatmak yeterli değil. Yani öksürüğü tedavi edelim. Bitti olmuyor. Alarmın sebebini bulmamız lazım. Neden bu alarm çalıyor? Onu bulmamız lazım ve ona yönelik tedavi yapmamız gerekiyor. Uzayan öksürükleri ciddiye almak gerektiğini söylüyorum. Çünkü bu öksürükler gerçekten kişinin günlük yaşam kalitesini etkiliyor. Gece uyku kalitesini etkiliyor. İnsanlar toplum içinde, bu öksürükten dolayı gerçekten zor durumlara düşebiliyorlar. Dolayısıyla bu öksürüklerin mutlaka dikkate alınması ve araştırılıp sonucunun sebebinin bulunması ve tedavi edilmesi gerekiyor dedi.
CİDDİYE ALINMALI
Uzun öksürüklerin altında çok farklı nedenlerin olabileceğine değinen Özlü, Alerjik bir duyarlılık olabilir. Post enfeksiyon, öksürük dediğimiz bir duyarlılaşma olabilir, bazılarında astım gibi ya da reflü gibi ya da işte üst solunum yolu alerjileri gibi durumlar olabilir. Ama her ne olursa olsun uzayan öksürüklerin ciddiye alınması ve bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve sebebinin bulunarak tedavi edilmesi gerektiğini söylemek istiyorum dedi.
BAHAR ALERJİSİ
İlkbaharın gelmesiyle bazı alerjik durumlarında ortaya çıktığına vurgu yapan Özlü, Bahar ayları hepimiz için daha mutlu günler, güneş açıyor, ağaçlar yeşilleniyor… (Devamı var)
BAHAR ALERJİSİ HAYATI ETKİLER
Bahar alerjilerinin çoğu zaman polenlere bağlı olduğunu dile getiren Özlü, Bazen de polen olmadan diğer alerjenlerle tetiklenebilir. Hava durumundaki iklimdeki değişiklikler, nem durumundaki değişiklikler, ev tozu akarları gibi ya da mantar gibi diğer hava yoluyla sonlanan alerjenlerin yoğunluğunu artırabilir… (Devamı var)
BAHAR ALERJİSİ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Bahar alerjilerinin neden olduğunu bulup, tedavisinin mümkün olduğunun altını çizen Özlü, Göğüs hastalıkları, alerji uzmanlarının artık bu konuda ellerinde eskiye göre çok daha güçlü tanı yöntemleri var… (Devamı var)