MANŞETLER

Dikkat! Kalp Krizi Riskinin Sinyalleri! Nabzınızı Dikkate Alın!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yıldırım’dan Sağlık Üzerine Öneriler

Düzenli sporun sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayan Prof. Dr. Aydın Yıldırım, egzersizin kolesterol ve yağ seviyelerini düşürdüğünü, antioksidan etkisi yaptığını belirtti.

Egzersizin kanı pıhtılaşmayı azalttığını, kan basıncını düşürdüğünü ve kalp krizi, felç, şeker hastalığı riskini azalttığını ifade etti.

Prof. Dr. Yıldırım’a göre, egzersiz aynı zamanda antidepresan etkisi göstermekte olup, stres, depresyon ve kaygı bozukluğu üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Ancak orta ve yüksek yoğunlukta spor yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Yıldırım, spor yaparken dikkat edilmesi gereken faktörlerden birinin nabız olduğunu belirterek, herkesin hedef nabız sayısının yaşa göre değişkenlik gösterdiğini açıkladı.

Orta tempolu bir antrenmanda nabızın maksimum hedefin %50-70’i arasında olması gerektiğini ve yüksek tempolu antrenmanda nabızın hedef değerinin %70-85 arasında olması gerektiğini belirtti.

Yüksek nabızın kalp sorunlarına yol açabileceğini, bu sebeple spor öncesi ısınma ve kondisyonunuzu haftalara yayarak artırmak gerektiğini söyledi.

Ayrıca, egzersiz sırasında göğüs ağrısı, şiddetli çarpıntı, göz kararması gibi belirtiler varsa sporun hemen durdurulması gerektiğini vurguladı.

Egzersiz yaparken yüksek nabıza çıkıldığında ve eş zamanlı olarak tansiyon da yükseliyorsa, kalp kasının kalınlaşabileceğini belirtti.

Kalp hastalığı ya da yüksek tansiyonu olan kişilerin spor öncesi doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini önerdi.

Yüksek nabızlı sporların kalp krizi, felç ve şeker hastalığı riskini azalttığını, ancak nabız ve kan basıncına dikkat edilmezse kalp kasında problemlere yol açabileceğini belirtti.

Akıllı saatlerin egzersiz sırasında doğru ölçümler yapabileceğini ve spor esnasında önemli bir yardımcı olabileceğini ifade etti.

Kalp sağlığı ve genel sağlık problemlerine yol açabileceğinden orta yaş ve üzerinde yüksek ağırlık çalışmaları yapılmaması gerektiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu