“Gece işemesi tedavisi çocuklarda mümkündür”
Çocuklarda Gece Altını Islatmanın Nedenleri ve Tedavisi
Çocuk Üroloji Uzmanı Op.Dr. Akın Karagözoğlu, beş yaşından sonra çocuğun uykuda yatağını ıslatması olarak tanımlanan Enürezis Nokturna (gece idrar kaçırma), üç yaşındaki çocukların yüzde 30’u yatağını ıslatırken, altı yaşında bu durum yüzde 10lara, on iki yaşında yüzde 3lere kadar geriler.
Bu durum sıklıkla aile hikâyesi olan ve erkeklerde daha sık görülen bir durumdur. Erkek çocuklarda tuvalet eğitimi kızlara göre daha geç oluşur ve tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun hazır olduğuna dair işaretler beklemek uygun olacaktır.
Gece kuruluğu genellikle üç ile beş yaş arasında tamamlanır. Ancak, beş yaşından sonra devam eden gece altını ıslatma durumu sorun olarak kabul edilmelidir. Gece ıslatmalarda idrar miktarının fazla olması, uyanma sorunları ve gündüz belirtileriyle ilişkili olabilir.
İdrar depolama sırasında mesane kasının gevşek olması ve işeme anında kasılması gerektiği unutulmamalıdır. İdrar kaçırmanın nedenleri arasında üriner sistem enfeksiyonları, mesane kapasitesinden fazla idrar oluşması, uyanma zorluğu gibi durumlar da yer alabilir.
Çocuk Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akın Karagözoğlu, gece altını ıslatan çocuklarda yapılacak tetkikler ve tedaviler hakkında bilgi verdi. İlk adım olarak, işeme günlüğü tutulması gerektiğini belirten Doktor Karagözoğlu, idrar analizi ve üriner sistem ultrasonu gibi tetkiklerin yapılmasının faydalı olabileceğini ifade etti.
Beş yaşından sonra devam eden gece ıslatmalarda uygulanan başarılı iki tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında gece idrar miktarını azaltan hormonun analoglarının verilmesi ve alarm cihazları ya da çocuğun belirli saatlerde uyandırılması bulunmaktadır.
Tedaviye verilen yanıtın en az üç ay süreyle düzenli olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Karagözoğlu, ailenin çocuğa karşı anlayışlı ve sabırlı olmasının tedavi başarısını artırabileceğini belirtti.