TÜİK, kadınların düşük maaşlarına dikkat çekiyor: “Sayıları az, maaşları da az olan kadınlar”
TÜİK Tarafından Açıklanan 2023 Yılı Kadın Verileri
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait istatistiklerle kadın verisini açıkladı. Kadın nüfusunun 42 milyon 638 bin 306 kişi, erkek nüfusun ise 42 milyon 734 bin 71 kişi olduğu belirlendi. Toplam nüfusun yüzde 49,9’unu kadınlar, yüzde 50,1’ini ise erkekler oluşturdu.
Kadınlar ile erkekler arasındaki oransal denge, kadınların daha uzun yaşaması nedeniyle özellikle 60 yaş ve üzerinde lehine değişti. Kadın nüfusunun oranı, 60-74 yaş grubunda yüzde 52,1 iken 90 ve üzeri yaş grubunda yüzde 70,2 oldu.
Doğuşta beklenen yaşam süresi açısından kadınların erkeklerden 5,5 yıl daha uzun yaşadığı görüldü. Genel olarak kadınların erkeklerden daha uzun yaşaması dikkat çekti.
Doğuşta sağlıklı yaşam süresi açısından ise kadınların 57,0 yıl olan süresi, erkeklerin 59,7 yıl süresine kıyasla 2,7 yıl daha kısa olduğu belirtildi.
Obezite oranları incelendiğinde, kadınların yüzde 23,6’sının obez olduğu ve yüzde 30,9’unun obez öncesi durumda olduğu saptandı. Erkeklerde ise obezite oranı yüzde 16,8, obez öncesi durum oranı ise yüzde 40,4 olarak belirlendi.
Ortalama eğitim süresine göre kadınların 8,5 yıl eğitim aldığı tespit edildi. En az bir eğitim düzeyini tamamlayan 25 ve daha yukarı yaştaki kadınların oranı yüzde 86,7 olarak kaydedildi.
Yükseköğretim mezunu olan kadınların oranının yüzde 21,6 olduğu görüldü. Kadınların işgücüne katılma oranının yüzde 35,1 olarak belirlendi. İşgücüne katılma oranı eğitim seviyesi yükseldikçe artış gösterdi.
Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre kadınların istihdam oranı yüzde 30,4, erkeklerin ise yüzde 65,0 olarak kaydedildi. Kadınların istihdamda yarı zamanlı çalışma oranı yüzde 16,1 olarak belirlendi.
Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre hanesinde 3 yaşın altında çocuğu olan kadınların istihdam oranı yüzde 28,0 olarak görüldü. Cinsiyetler arası ücret veya kazanç farkının tüm eğitim düzeylerinde erkek lehine gerçekleştiği saptandı.
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre kadın büyükelçi oranı yüzde 27,3, kadın milletvekili oranı yüzde 19,9 olarak belirlendi. Yükseköğretimde görevli kadın profesör oranı yüzde 33,9, kadın araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) personeli oranı ise yüzde 34,1 olarak kaydedildi.
Kadınların çevre güvenliği konusundaki endişeleri ve internet kullanım oranları da araştırmaya yansıdı. Kadınların yüzde 27,4’ü yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissetti. İnternet kullanan kadınların oranı ise yüzde 83,3 olarak belirlendi.
Kadınların yaşam memnuniyeti ve güvenlik duyguları, ayrıca eğitim, istihdam ve sosyal yaşamda yaşadıkları deneyimler ışığında durumları detaylıca değerlendirildi.