MANŞETLER

Türkiye, Ulusal Güvenlik Stratejisi Belgesi üzerinde çalışıyor.

MGSB’de Geçmiş Yıllarda Yer Alan Geleneksel Tehditler ve Tehdit Algılamaları

MGSB’de geçmiş yıllarda yer alan geleneksel tehditler ve tehdit algılamalarına ilişkin; bölücü/ayrılıkçı terör örgütü PKK ve bu terör örgütünün uzantıları sayılıyordu. Bunun yanı sıra, DEAŞ, Hizbullah, El Kaide gibi dini istismar eden terör örgütleri, köktendinci örgütler, mezhepsel çatışmaları körükleyen örgütlere yer veriliyordu.

Yakın komşularımız Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruma ve bu bölgelerde varlık gösteren terör örgütleri yer alıyordu. Nükleer tehdit, Ortadoğu’da Filistin-İsrail çatışmaları, Yunanistan ile Ege’de kıta sahanlığı meselesi belgede bulunuyordu.

Türkiye’nin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ndeki Değişimler ve Yeni Tehditler

Beş yılda bir güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde özellikle önümüzdeki dönemde ulusal güvenliğimizi tehdit edecek başlıklar, imkan ve fırsatlar yer alacak. Belgede yer alan yeni tehditleri geçmiş yıllara göre şöyle özetleyebilirim:

  1. 2010 yılında Siber terör, siber ataklar ve siber tehditler MGSB’ye ilk kez girdi.
  2. 2015’te Ayaklanmaya Karşı Koyma Stratejisi belgede yer aldı. Akabinde 2015 ve 2016’da Güneydoğu şehirlerimizde terör örgütü PKK, halk ayaklanması başlatmaya kalkıştı. Terör örgütü başarılı olamadı. Meskûn mahal operasyonlarında bölge, terör örgütü mensuplarından arındırıldı, şehir yapılanması çöktü.
  3. 17/25 Aralık 2013’ten sonra Legal Görünümlü Illegal Yapılar/Paralel Devlet Yapılanmaları belgede tehdit olarak yer aldı.
  4. 2016 yılında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), devlet içindeki mensuplarını kullanarak darbe yapmaya kalkıştı. MGSB’de güncellemeye gidildi. FETÖ ve benzeri devlet aygıtını kullanan vesayet odakları, MGSB’de öncelikli tehditler arasında sayıldı.
  5. 2020’de Küresel Salgın Hastalıklar belgede öncelikli tehditler arasında yer buldu. (Covid Pandemisi, bütün dünyayı kasıp kavurdu, ekonomilere ağır darbeler vurdu).

Türkiye’nin tehdit öncelikleri bu belgede yer alır ve bu tehditlere karşı koyma stratejileri ve mukabele etme yöntemleri, imkan ve kabiliyetler geliştirilir.

2025 MGSB’de Yer Alacak Tehditler

  • Küresel ısınma ve iklim değişikliği
  • Toplumsal olayları kışkırtmaya yönelik faaliyetler
  • Irkçılık ve mezhep ayrımcılığı
  • Organize suç örgütleri ve illegal oluşumlar
  • Hibrit savaş ve saldırılar
  • Küresel ekonomik krizler ve buhranlar
  • Bilgi güvenliği ve elektronik harp teknikleri
  • İnsan hareketleri ve göç meselesi
  • Yükselen radikalizm ve otoriter eğilimler
  • Yapay zekânın kullanımı ve Quantum mekaniği

Bu tehditler doğrultusunda Türkiye’nin güvenlik parametreleri ve ulusal politikaları belirlenerek ülkenin güvenliği sağlanmaya çalışılacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu