DÜNYA

Obezite Dünya Genelinde Beklenenden Daha Fazla Artıyor: 1 Milyar Kişi Eşiği Aşıldı!

Dünya Sağlık Örgütü’nün Yayımladığı Araştırma: Dünya Genelinde Obezite Sayısı 1 Milyarı Geçti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile uluslararası araştırmacılardan oluşan bir grup, yaptıkları çalışmanın sonuçlarını tıp dergisi The Lancet’te yayımladı. Çalışmaya göre, dünya genelinde obezite sayısı 1 milyarı aştı. Araştırmada, 190 ülkeden 220 milyon insanın verileri incelendi. Obezite, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde artış gösterdi.

1990 yılına kıyasla, yetişkinlerde obezite oranı bir kattan fazla, 5-19 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerde ise dörde katlanarak arttı. Kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine yol açabilen obezitenin, yetersiz beslenmeden daha yaygın olduğu belirtildi.

Geçmişte zenginlerin sorunu olarak görülen obezite, artık dünya genelinde bir problem haline geldi. Bilim insanları, obezitenin hızla yayılmasından şaşkınlık duyarken, alınması gereken tedbirler hakkında çağrıda bulundu. Beslenme, fiziksel aktivite ve tedavilerin önemine vurgu yapılırken, siyasi iradenin yetersiz olduğuna dikkat çekildi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezitenin çocukluktan yetişkinliğe geçişte engellenmesinin kritik önemde olduğunu belirtti. Beslenme alışkanlıklarının, fiziksel aktivitenin ve uygun tedavilerin rolüne vurgu yaparak, şirketlerin ürünlerinin sonuçlarından sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.

The Lancet’te yayımlanan makale, obezitenin kökenlerine ve mücadele yöntemlerine ışık tutarken, dünya genelinde siyasi iradenin yetersizliğine de değindi. 2022 yılında kabul edilen planın uygulanması için henüz yeterli adım atılmadığı vurgulandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu