MANŞETLER

Yapay zeka erken evrede Alzheimer’ı teşhis edebilecek

TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Kapsamında Yürütülen Nörobilim ve Nöroteknoloji Projesinde İlerleme Kaydediliyor

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve tamamlanan projede, beyin şifrelerinin araştırıldığı Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM) önemli bir rol oynuyor. Klinik aşamanın da içinde bulunduğu ileriki aşamalarda, projenin ilk prototipi hayata geçirilecek ve NÖROM’da yürütülecek.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan NÖROM Yönetim Kurulu Üyesi ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, tıp doktoru olarak başladığı kariyerine ABD’de biyoenformatik alanında doktora yaparak devam etmiş ve Türkiye’ye dönüş yapmıştır. ODTÜ bünyesinde açılan biyoinformatik alanındaki ilk lisansüstü programına katkı sağlayan Son, son 10 yıldır tıp ve yapay zekayı birleştirerek araştırmalar yürütmektedir.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nün bu alanda diğer üniversitelerden farklılığı üzerinde duran Son, laboratuvar ortamında veri üretimi ve analizi ile yapay zeka modellerinin doğrulanmasını yapabildiklerini belirtmiştir. Sağlık bilişimi alanında radyolojik görüntülerin bilgisayar ortamında modellemesi üzerine çalışmalar yaptıklarını açıklayan Son, bu çalışmaların hastalıkların tanısına destek olabileceğini vurgulamıştır.

Özellikle son 10 yıldır Alzheimer hastalığı üzerinde yoğunlaştıklarını belirten Son, genom araştırmaları ve yapay zeka yöntemlerini birleştirerek erken tanı için özelleşmiş testler geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. TÜBİTAK projesi kapsamında geliştirdikleri moleküler tanı kiti prototipi ile Alzheimer hastalığının erken evrelerinde kişilerin genetik risk profillerini tespit etmeyi amaçladıklarını aktarmıştır.

Projelerinin ikinci aşamasında bir tanı kiti veya test geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Son, Hacettepe Üniversitesi Geriatri Bölümü ile birlikte Alzheimer hastalığı üzerinde çalışmalarını yürüttüklerini belirtmiştir. Klinik araştırmaların önemine vurgu yapan Son, erken tanının hastalıkların seyrini pozitif yönde etkileyebileceğini belirtmiştir.

Erken tanının Alzheimer gibi dejeneratif hastalıkların seyrini yavaşlatabileceğine dikkat çeken Son, çalışmalarının bu alandaki önemine değinerek, beyinde meydana gelen olumsuz durumları engelleyebilmek adına erken tanının büyük önem taşıdığını vurgulamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu