Dijital adli bilişimin önemi katlanarak büyüyor
Dijital Adli Bilişim: Veri İhlallerinin Önlenmesinde Hayati Rol
Dijital adli bilişim teknikleri; kuruluşların veri ihlallerinin kapsamını ve etkisini anlamalarına, ayrıca zarar görmelerini önlemeye yardımcı oluyor. Bu teknikler; suç soruşturmaları, olaylara müdahale, yasal işlemler, çalışanların suiistimal soruşturmaları, terörle mücadele ve dolandırıcılık tespiti gibi birçok alanda kritik bir rol oynuyor.
Adli bilişim araştırmacıları, dijital suç mahallini nasıl boyutlandırdıklarını, ipuçlarını nasıl aradıklarını ve verilerin anlatması gereken hikayeyi nasıl bir araya getirdiklerine dair önemli bilgiler sunmaktadır.
Bu süreçte, kanıtların toplanması büyük önem taşımaktadır. Dijital kanıt kaynaklarının belirlenmesi ve toplanmasının yanı sıra ilgili bilgilerin tam kopyalarının oluşturulması gereklidir. Bu aşama; verilerin değiştirilmemesini, bit-bit kopyaların oluşturulmasını ve verilerin dış etkenlerden korunmasını sağlar.
Analistler, silinmiş dosyaları kurtarabilir, gizli disk bölümlerini inceleyebilir ve veri kurtarmaya yönelik çalışmalar yürütebilirler. Verilerin korunması adına, titiz bir kayıt olan gözetim zinciri etrafında hareket edilerek dosyalar hash teknikleri ile tanımlanır ve kanıtların doğrulanmasına olanak tanınır.
Başarılı bir analizin yapılabilmesi için toplanan bilgilerin zarar görmesini önlemek büyük öneme sahiptir. Verilerin adli görüntüleri oluşturularak bu aşama başarıyla tamamlanır. Analiz sürecinde, özel donanım ve yazılımlar kullanılarak olay veya suç hakkında anlamlı içgörüler elde edilir ve sonuçlara ulaşılır.
Araştırma boyunca, tespit edilen tüm eylemler ve bulgular detaylı bir şekilde belgelenmelidir. Dokümantasyon süreci, şeffaflık ve tekrarlanabilirlik açısından büyük önem taşırken, uzmanların verdiği kararların gerekçelendirilmesine olanak sağlar.
Son olarak, tipik bir dijital adli bilişim raporu dava hakkında arka plan bilgisi verir, araştırmanın kapsamını ve kullanılan yöntemleri açıklar. Raporlama aşamasında elde edilen bulguların dava sürecine katkı sağlaması hedeflenir.