YAŞAM

Haber Editörü:”Nasuh Tövbesi: İşte Nasıl Yapılır ve Anlamı Nedir?”

Geçmişte yapılan günahlardan pişmanlık duyanların yaptığı Nasuh Tövbesi hakkında bilgiler

Geçmişte işlenen günahlardan pişmanlık duyanların, bir daha aynı davranışları sergilememek üzere ettikleri bir tövbe olan Nasuh Tövbesi merak konusu oldu. Nasuh Tövbesi, içten, samimi ve halisane yapılan Kur’anî bir tövbedir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnetleri arasında yer alan Nasuh tövbesinin en dikkat edilmesi gereken yanı ise bu tövbeyi gerçek bir samimiyetle ve içten gelerek yapmak gerekiyor. Tövbe-i nasuh, hüsn-i niyet, hulus-i kalp, ciddi ve yürekten tövbede bulunmak demektir.

Tövbe Nedir?

Tövbe (=Tevbe): Sözlükte dönmek demektir. Istılahta ise kabahatinden, kabahat olduğu için pişmanlık duyarak vazgeçmek ve vicdanında meydana gelen çirkinliğinden dolayı terk etmek anlamına gelir. Tövbe, günah duygusuyla, benliğin bir hesaplaşması ve kişinin kendisini yenilemesidir.

Nasuh Ne Demek?

Nasuh kelimesi de sözlükte en halis, en safi ve en içten anlamına gelir. Ayrıca bu kelime yırtığı, söküğü dikip kapayan, bozulanı ıslah eden ve hiçbir gedik bırakmayacak şekilde onaran manasını da içine almaktadır. Şu halde tövbe-i nasuh, hüsn-i niyet, hulus-i kalp, ciddi ve yürekten tövbede bulunmak demektir.

Nasuh Tövbesi Nasıl Yapılır?

Nasuh Tövbesi içten, samimi ve halisane yapılan Kuranî bir tövbedir. Dolayısıyla kişi tövbe ederken, yaptığı günaha duyduğu vicdan azabından dolayı dünya başına dar gelmeli, iç dünyası kendisini sıktıkça sıkmalı ve her şeyden kesilip Allaha sadakat ve samimiyetle yalvarıp, sığınmalıdır. Şu halde Kuranda anlatılan nasuh tövbesi, bilmeden yapılan kötülükleri öğrendikten sonra hemen terk edebilme şeklindeki azim ve kararlılıktır.

Nasuh terimi Tahrîm Suresi’nde de geçmektedir. Tahrîm Suresi’nin tefsirinde nasuh için şu ifadeler yer almaktadır. Bu âyette yapılması istenen tövbenin nasıllığıyla ilgili olarak kullanılan nasûh kelimesi, hâlis, katışıksız mânası taşıdığı gibi düzeltici, onarıcı anlamına da gelir; nush kelimesi de bu mânalarla bağlantılı olarak öğüt vermek, nasihat etmek demektir. Âyetteki ifade, tövbenin tam mânasıyla pişman olma ve bir daha pişman olduğu o işe dönmeme azmini içermesi gerektiğini göstermektedir.

Nasuh Tövbesi Duası

Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâdike mestetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebûü leke bi-nîmetike aleyye ve ebûü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente.

Allahım sen benim Rabbimsin. Senden başka ilâh yoktur. Sen beni yarattın. Ben de senin kulunum. Gücüm yettiği kadar senin vadin ve ahdin üzerineyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınıyorum. Senin bana verdiğin nimetini itiraf ederim. Günahımı da itiraf ederim. Beni affet. Çünkü günahları ancak sen bağışlarsın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu