Maden kazasıyla ilgili Çevre Bakanlığı’ndan açıklama: Şu anda herhangi bir kirlilik tespit edilmemiştir.
Erzincan Maden Kazasında Alınan Önlemler ve İlerleyen Çalışmalar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen altın madeni toprak kayması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kazanın hemen ardından Bakanlığımız tarafından görevlendirilen ekipler, bölgeye en kısa sürede sevk edildi.
Maden sahasında yaşanan toprak kaymasıyla birlikte oluşan malzemenin Fırat Nehri’ne akmasını engellemek amacıyla öncelikli önlem olarak Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne aktığı menfez kapakları kapatıldı. Ayrıca, toprak kayması riskini önlemek için menfezlerin önüne bir sedde yapıldı.
Bakanlık tarafından bölgedeki durumu sürekli takip etmek üzere 10 kişilik uzman bir ekip görevlendirildi. Ekip, bölgeye ivedilikle sevk edilerek, 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazı ve mobil laboratuvar gibi ekipmanlarla çalışmalarına başladı.
Maden sahasında oluşabilecek yağmur gibi akış sularını toplamak amacıyla su sızdırmazlığı sağlanmış bir yüzey suyu toplama havuzu yapıldı. Herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına yönlendirilecek bir sistem de oluşturuldu.
Bakan Yardımcısı ve 10 bilim insanından oluşan uzman bir ekip, jeoloji, maden ve çevre alanlarında çalışmalarına devam etmektedir. Sabırlı ve Çöpler Dereleri ile Fırat Nehri boyunca belirlenen noktalardan sürekli anlık numuneler alınmaktadır ve takipleri yapılıyor. Şu ana kadar herhangi bir kirlilik tespit edilmemiştir.
Erzincan’daki Maden Sahasından Özel Görüntüler
CNN Türk tarafından drone kamerasıyla çekilen özel görüntüler, Erzincan’daki maden sahasında meydana gelen toprak kayması sonrası ortaya çıkan durumu gözler önüne sermektedir.