DÜNYA

Filistin’i Tanıyacak Üç Avrupa Ülkesi Bulunuyor

İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin’i Tanıyacaklarını Açıkladı: Dışişleri’nden İlk Açıklama

Gazze’de 7 buçuk aydır saldırılarına ara vermeyen İsrail’e karşı 3 Avrupa ülkesinden çok önemli bir adım geldi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İspanya Parlamentosuna seslenerek, Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı:

“Bayanlar ve baylar, önümüzdeki 28 Mayıs Salı günü İspanya, Bakanlar Kurulu’nda Filistin devletinin tanınmasını onaylayacak. Sözlerden eyleme geçmenin, acı çeken milyonlarca masum Filistinliye onların yanında olduğumuzu, umudun olduğunu söylemenin zamanı geldi.”

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store da Oslo’da düzenlediği basın toplantısında kararın 28 Mayıs’tan itibaren geçerli olacağını duyurdu:

“Bugün paylaştığımız şey, Norveç’in uzun süredir ne durumda olduğunun altını çiziyor. Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma temel ve bağımsız hakları var.”

Ardından İrlanda’dan da bir açıklama geldi:

“Bunu yapıyoruz çünkü uluslararası hukukun temel ilkeleri olarak özgürlük ve adalete inanıyoruz.” diyen İrlanda Başbakanı Simon Harris ileriki günlerde diğer ülkelerin de aralarına katılacaklarını umduğunu söyledi.

Bugün İrlanda, Norveç ve İspanya, Filistin’in devletini tanıma noktasının yaklaştığını söylüyor. Artık her birimizin, bu kararın yürürlüğe girmesi için gerekli olan ulusal adımları atacağımıza inanıyorum.

Bu açıklamaların ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı, İspanya ve İrlanda Büyükelçilerini bilgilendirme amaçlı geri çektiğini duyurdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu