İki Nokta Arasındaki Mesafeyi Nasıl Hesaplarız? İki Nokta Arası Mesafe İçin Kullanılan Formüller Nelerdir?
İki Nokta Arası Uzaklık Nasıl Bulunur?
İki nokta arasındaki uzaklığı diğer adı ile mesafeyi hesaplama sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Bu husus içerisinde ise soru içinde bir A noktası (başlangıç) ve de bir B noktasının (bitiş) mevcut olmasıdır. Aynı zamanda bu hesaplama yöntemleri sayesinde hız problemlerin çözülmesinde de temelini oluşturan konuların sağlamasını yapmak. Bu açıdan önemli hareket konuları arasında yer almaktadır.
İki Nokta Arası Uzaklık Formülleri Nelerdir?
İki nokta arası uzaklığı hesaplanması basit bir formülle mümkün olmaktadır. Aynı zamanda en kısa mesafenin hesaplanması da bu formüllerle açıklanabilmektedir. Detayları ile formüle bakılması gerekirse; ilk olarak aynı düzlem üzerinde 2 nokta tespit edilir. A noktası ve B noktası AB noktası olarak aralarındaki mesafeye ise AB noktaları arasında uzaklık olarak tanımlanır. Bu denklemin formül olarak yazılması ise şu şekilde mümkün olmaktadır. A: (x1, y1) B :(x2, y2) biçimde ifade edilmektedir. Sonuç olarak |ab| şeklinde ifade edilen bu mesafe iki noktanın karşılıklı iki noktaların kare farklarının kareköklerine eşit olarak bulunmaktadır. Bu ifadenin formül üzerinden gösterilmesi ise şu şekildedir; A(x, y) ve B(x, Y) arasındaki mesafe d = (x,-x)²+(y-Y)² dir.
İki Nokta Arası Uzaklık Problemleri Mantığı
İki nokta arası verilen uzaklıkların bir uzunluk cinsi üzerinden tanımlamasının yapılması gerekir. Bu anlamda örnek vermek gerekirse, hız problemleri konusunun da uzunluk ölçüsü km olarak verilmekte ve metre cinsi mutlaka kullanılmakta idi. Sabit ya da farklı hızla hareket eden uzunlar ise yine farklı hesaplamaya sahip olarak karşımıza çıkar. Analitik Geometri alanında üzerinde özellikle durulan konulardan biri olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte sayısal ağırlıklı mesleklerde de oldukça fazla kullanıldığı görülmektedir.
İki Nokta Arası Uzaklık Problemleri Nedir?
İki nokta arasındaki uzaklığı bulma problemleri gerek öğrencilik yıllarında gerekse mühendislik gibi alanlarda sıkça kullanılan bir hesaplama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Denklem şeklinde formüle sahip olması ile hesaplama formülü üzerinden rahatlıkla çözüme ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu hesaplama ise Geometri alanda yer alan Analitik Geometri dalı içerisinde detaylı olarak anlatılmaktadır.