Her 100 çocuktan birinde sedef hastalığı tespit edildiği belirlendi!
Türkiye’de Sedef Hastalığına Dair Bilinmesi Gerekenler
Türkiye’de toplumun yüzde 2-3’ünde sedef hastalığı görülüyor. Sedef, bağışıklık sisteminin aşırı aktif hale geldiği ve cilt hücrelerinin çok hızlı çoğalmasına neden olan kronik bir cilt hastalığıdır.
Vakaların üçte biri ise çocukluk çağında başlıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin’e göre, sedef hastalığı özellikle yaşamın ilk 10-20 yılında görülür. Her 100 küçük çocuktan birinde sedef vardır. Genellikle kafa derisinde, dirseklerde veya dizlerde pullu yamalar meydana gelir ancak vücudun diğer kısımları da etkilenebilir.
Dr. Seçkin, sedef hastalığının bir kısmının genetik olduğunu belirtirken diğer kısmının da stres, çevresel faktörler, beslenme ve nedeni bilinmeyen faktörlere bağlı olarak geliştiğini vurguluyor.
Sedef hastalığının egzama ile karıştırılabildiğini belirten Dr. Seçkin, çocuklarda sedefin en fazla yüzde ve saçlı deride görüldüğünü ifade ediyor.
Genetik yatkınlığın üzerine enfeksiyonlar, çocukluk çağı travmaları ve stresin sedef hastalığını tetiklediğini aktaran Dr. Seçkin’e göre, ayrıca Strep A enfeksiyonu geçirmek ve iyi tedavi edilmemek de önemli etkenlerden biridir.
Sedef hastalarında görülen hastalıklar arasında insülin direnci, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, damar sertliği, kalp hastalıkları, karaciğerde yağlanma ve diğer otoimmün hastalıklar bulunmaktadır.
Deri tutulumunun ağırlık derecesine göre çocuklarda ayrımcılığa ve damgalanmaya neden olan sedef hastalığının kesinlikle bulaşıcı olmadığını belirten Dr. Seçkin, erken teşhis ve tedavinin önemini vurgulamaktadır.
Sedef hastalığında tedavide lokal kortizonlu kremler ve D vitamini içeren kremler kullanılır. Tedavinin kozmetik açıdan çocuğun görüntüsünü kurtarmakla kalmayıp aynı zamanda sistemik hastalıklardan da korumayı hedeflediğini vurgular.