MANŞETLER

Gençler İçin Ergenlik 25 Yaşında mı Başlıyor, Yeni 18 mi?

Ergenlik ve Gençlik Döneminde Yaşanan Değişimler ve Etkileri

Ergenlik, beynin hipotalamus olarak bilinen kısmında salgılanan hormonun etkisiyle başlar. Eskiden 14 yaş civarında olurken, gelişen dünyayla birlikte 10 yaş civarına düştü. Üstelik bazı çocuklarda bu durum 8 yaşa kadar inmiş durumda. Sonuç olarak, sanayileşmiş ülkelerde kızların ortalama ilk adet görme yaşı son 150 yılda dört yıl azaldı.

Pediatri Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül, ergenliğin çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci olduğunu belirtiyor. Bu dönem kız çocuklarında normalde 8-13 yaşlarında (ortalama 10,5 yaş), erkek çocuklarında ise 9-14 yaşlarında (ortalama 11,5 yaş) başlar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; 10-19 yaş arası dönem “Ergenlik Dönemi”, 15-24 yaş arası dönem ise “Gençlik Dönemi” olarak adlandırılıyor ve 10-24 yaş arası insanlara “Genç İnsanlar” deniliyor.

Son 25 yılda ergenlik başlama yaşının düştüğü bilimsel olarak kabul ediliyor. Bu durum kız çocuklarında erkek çocuklardan 15-20 kat daha sık görülüyor. Fizyolojik değişimlerin yanında çocuğun arkadaşlarına ve dış ortama yöneldiği bir dönem olan ergenlik, çocuğun gelişimi ve sağlıklı bir süreç yaşaması açısından büyük önem taşıyor.

Uzm. Dr. Pınar Balgöz Ergül, ergenliği etkileyen faktörleri sıralarken obezite, işlenmiş gıdaların tüketimi, şehir yaşamı ve Covid-19 dönemindeki etkilerin önemine dikkat çekiyor. Bu faktörlerin yanı sıra endokrin bozucu kimyasalların bulunduğu çevresel etmenlerin de erken ergenlik vakalarını artırabileceğini belirtiyor.

Ergenlik dönemi, çocukluktan yetişkinliğe doğru önemli bir süreçtir. Bu dönemde doğru beslenme, sosyal aktivitelere katılım, sağlıklı ilişkilerin desteklenmesi ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem taşır. Ailelerin bu dönemi anlamaları ve desteklemeleri, ergenlerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerine yardımcı olabilir.

Ergenlik ve gençlik dönemi, bir insanın yaşamındaki dönüm noktalarını erteleyebilecek uzun bir süreci işaret ediyor. Bu dönemde olan gençlerin eğitim süreçleri, evlilik ve ebeveynlik gibi kararlarını daha geç yaşlara bırakmaları, toplumsal olarak yeni bir bakış açısına yol açabilir. Ailelerin bu dönemi anlamaları, gençlerin ihtiyaçlarına uygun şekilde destek vermeleri önem arz etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu