Uzman, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında detayları paylaştı: Neden öne çıkıyor?
Tamamlayıcı Emeklilik: Çalışanların Kafasındaki Soru İşaretleri ve Tedirginlikler
Son günlerde okuyuculardan gelen sorulara göz atalım; Tamamlayıcı emeklilik ne zaman başlayacak? Kimleri kapsayacak? Tüm çalışanlar sisteme dahil edilecek mi? Kıdem tazminatını etkileyecek mi?
Tartışma konusu tamamlayıcı emeklilik son günlerde gündemde. Çalışan kesim arasında soru işaretleri ve tedirginlikler oluşuyor. Nedeni ise tartışmanın kıdem tazminatı üzerinden yürümesi. Bu konuda bilinenler şöyle;
– Tamamlayıcı emeklilik sistemi en geç 2025’in başlarında başlayacak.
– Bugün Bağ-Kurlular haricinde tüm çalışanlar, işverenleri tarafından zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek.
– İşverenin katkısı olmayacak ve çalışan istediği zaman sistemden çıkabilecek.
– Tamamlayıcı emeklilik ile kurgulanan sistemde, işverenler de katkı yapacak. Genel kabul gören oran yüzde 3 olacak.
– Çalışanın maaşından kesilen tutar, işveren katkısı ve devlet katkısı ile birikim sağlanacak. Çalışanın sadece bir aylık birikimi 1.380 lira olacak.
– Tamamlayıcı emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi olmayacak. Çalışan emekli olduğunda maaşını tamamlayacak.
Gelelim kritik konuya; kıdem tazminatına. Tamamlayıcı emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin yerini almayacağı için kıdem tazminatı ile ilgisi olmayacak. Kıdem hakları, İş Kanunu kapsamında devam edecek.
Sistemin detayları ve işleyişi konuları ise ilerleyen zamanlarda netlik kazanacak. Eğer tamamlayıcı emeklilik sistemi tartışılacaksa, bilinmeyenler üzerinden tartışılmalı ve her kesim görüşünü belirtmeli. Gerekli adımların atılması, gelecek nesillere daha sağlam bir emeklilik sistemi bırakılması açısından önemli.