Zuhr-i Ahir Namazı: Özellikleri, Kılınışı ve Rekat Sayısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Cuma Namazı Sonrası Kılınan Zuhr-i Ahir Namazı Hakkında Bilgiler
Islam aleminde özel bir yeri olan Cuma günü, merak edilen konular arasında Cuma namazının ardından kılınan diğer namazlar da bulunuyor. Bu namazlardan biri de Zuhr-i Ahir namazıdır.
Zuhr-i Ahir namazı, Cuma namazından sonra kılınan 4 rekatlık bir namazdır. Bu namaz, bazı İslam bilginleri tarafından bir yerde birden fazla Cuma namazı kılmanın geçerli olmayabileceği düşüncesiyle, o günün öğle namazının ihtiyaten kılınması gerektiğini belirtmiştir.
Zuhr-i Ahir namazı, İslam coğrafyasının genişlemesi ve şehirlerde nüfusun artması dolayısıyla birden fazla camide Cuma namazının kılınmasının zorunlu hale gelmesiyle ortaya çıkmış bir namazdır. Bu namazın amacı, birden fazla camide kılınan Cuma namazlarının geçerliliğindeki şüpheli durumu bertaraf etmektir.
Özellikle büyük şehirlerde Cuma namazının tek bir camide kılınmasının mümkün olmadığı düşünüldüğünde, her bir camide kılınan Cuma namazının geçerli olduğu kabul edilir. Dolayısıyla Cuma namazını kılanların Zuhr-i Ahir namazını ayrıca kılmaları gerekmez. Ancak, Cuma namazına dahil olmaması bilinciyle bu namazı kılmak isteyenler de bir sakınca olmadan kılabilecektir.
Zuhr-i Ahir namazı 4 rekat olarak kılınır. Vaktine yetişemeyen son öğle namazının farzını kılmak niyetiyle bu namazı kılarız. Namazın kılınışı ise öğle namazının farzı gibi gerçekleştirilir.
Her rekatın başında niyet ederek namaza başlarız. Sübhaneke duasını okur, Euzü-besmele çekeriz ve Fatiha suresini okuruz. Ardından en az üç ayet veya üç ayetlik bir âyet okuyarak Kur’an’dan bir miktar okuruz. Rükuya gidip secdeye gideriz. Tekrar doğrulup tekrar secdeye giderek namazın ikinci rekatına geçeriz.
İkinci rekatın başında kalkarak kıyama dururuz. Besmele çeker, Fatiha suresini okuruz ve yine en az üç ayet veya üç ayetlik bir âyet okuyarak Kur’an’dan bir miktar okuruz. Ardından rükuya gideriz, secdeye gidip tekrar doğrulup tekrar secdeye giderek üçüncü rekatı tamamlarız.
Üçüncü rekatın başında yine kalkarak kıyama dururuz. Besmele çeker, Fatiha suresini okuruz. Ardından rükuya gidip secdeye gideriz. Tekrar doğrulup tekrar secdeye giderek dördüncü ve son rekatı tamamlarız.
Son rekatın başında ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çeker, Fatiha suresini okuruz. Rükuya gidip secdeye gideriz. Tekrar doğrulup tekrar secdeye giderek namazı tamamlarız.
Namazın sonunda Ettehiyyatü duasını okur, Allâhumme salli ve Allâhumme Bârik dualarını da ekleyerek sağa ve sola selam vererek namazı bitiririz.